TEMA 9: LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL.
1.CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIETAT TIC.
⬱Gran presència dels "mass media" i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, món laboral.
Gran quantitat d'informació al nostre abast.Cada vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d'informació però precisament l'abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.
Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginyeria genètica, noves tecnologies. El coneixement es va renovant veloçment.
La fi de l'era industrial.La major part de la població activa dels països en els quals s'ha consolidat la "societat de la informació" treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball.
Llibertat de moviment.La "societat de la informació", sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment.
Nous entorns laborals.Les noves tecnologies revolucionen l'organització dels entorns laborals i obren grans possibilitats al tele-treball.
2. QUÈ SÓN LES TIC?
Conjunt de processos i productes derivats de les eines(maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació.
3. CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC
⥈Inmaterialitat
Deslocalització
Interactivitat
Instantaneitat
Reproducció ilimitada
No linealitat (hiperenllaços)
Interconexió
Diversitat/ Multiformat (text, imatge, so)
4. APORTACIONS DE LES TIC
Fàcil accés a tot tipus d'informació,sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primera que necessitem per a crear coneixements.
Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
Canals de comunicació immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió de la informació.
Emmagatzematge de grans quantitats d'informació en petits suports de fàcil transport.
Automatització de tasques,mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzin els ordinadors.
Interactivitat.Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió etc.
Homogeneïtzació dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació.
Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.
5. LIMITACIONS DE LES TIC
Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius.
Falta de formació:la necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptitud si actituds favorables.
Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixin accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
Barreres econòmiques. A pesar del progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
Barreres culturals.L'idioma dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informacións d’Internet etc.
QUESTIONS PER A L´EXAMEN
♬ Descriu les diferents característiques de la societat TIC.
♬ Què són les TIC?
♬ Quals són les limitacions de les TIC?
ENLLAÇOS D´INTERÈS:
Aquest enllaç és una pàgina que d´un pedagog sobre les tic i les diferents aportacions que fa a la societat actual, els diferents mons al que es pot actuar referint-se als intruments, canals,.. que hi ha. Ens diu que Internet és la porta que obri la nova era i ens desenvolupa i enriquesc la nostra personalitat i vida.
Per altra banda, també ens parla dels problemes tècnics que podem tenir, la falta de formació, els diferents problemes de seguretat, les barreres econòmiques i culturals que podem trobar en aquesta àrea.
Crec que com tot en aquesta vida té la seua part positiva i la negativa, aleshores hem de tenir en compte els avantatges i disavantages que podem trobar amb les tecnologies i valorar-la en funció del que volem aconseguir. Tot allò que es fa per a aprendre està ben fet però quan és per a fer mal o utilitzar d´una forma inadequada algunes pàgines d´internet deuria penalitzar-se més durament.
En aquest article es pretén dar a conèixer els aspectes positius i negatius sobre l´ús o abús de las TICs en els diferents àmbits al mateix temps que reflexionem e incitem a plantejar-se, des d´una visió de futur, cóm abordar els nous desafiaments i reptes des d´una intervenció educativa adequada.
OPINIÓ PERSONAL
Pense que ens trobem en un període de canvi, per la inmediatesa i profunditat de las transformacions que està ocorrent a la nostra societat amb aquest tema, els quals són tangibles en el ciutadà i en la societat de hui dia. Les estructures e institucions actuals és debaten entre l´adaptació al canvi, la transformació o la desaparició.
Per altra banda, hauria de constituir-se com un nou i imprescindible humanisme pedagògic dels xiquets i xiquetes de la nostra època, que puc i ha de contribuir al procés de rehumanizació del ciutadà digital.
Finalment, dir que tots junts podem reeducar a la societat al canvi digital per a la millora d´aquesta i ver les tecnologies des d´un punt de vista de aprenentatge i comunicació.
CONCLUSIONS:
Aspectes positius:
- Avanços per a la societat i la humanitat.
- Gran quantitat d´informació.
- Llibertat de moviment.
- Fi de l´era industrial.
- Fàcil accés a tot tipus d´informació.
- Instruments per a tot tipus de procés de dades.
- Interactivitat, homogeneització,..
Aspectes negatius:
- Problemes tècnics.
- Barreres econòmiques i culturals.
- Falta de formació.
- Problemes de seguretat.