dijous, 14 de juny del 2012

SÍNTESI TEMA 14

      TEMA 14: APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE


1. QUÈ ÉS LINUX?


􀂾Linux és un sistema operatiu, compatible Unix. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobaren el mercat.


  􀂾La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a
    cap casa desenvolupadora de programari pe ral seu ús.
  􀂾La segona, es que el sistema ve acompanyatdel codifont.


􀂾El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes / biblioteques que fan possible la seva utilització. Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.

􀂾Les arquitectures en les quals al principies pot utilitzar Linux són Intel 386-, 486-, Pentium, Pentium Pro, Pentium II/III/IV, IA-64, Amd5x86, Amd64, Cyrixy Motorola 68020,IBM S/390, zSeries, DEC Alpha, ARM, MIPS…


2. SOFTWARE LLIURE


􀂾Llibertat d´usar el programa amb qualsevol propòsit
􀂾Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teves necessitats
􀂾Llibertat de distribuir còpies
􀂾Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat que tota la comunitat es beneficie.


3. AVANTATGES I DESAVANTATGES DEL SOFTWARE LLIURE(I)


AVANTATGES


􀂾Estalvis de gran quantitat de diners en l'adquisició de llicències.
􀂾Combatef ectiu a la còpia il·lícita de programari.
􀂾Eliminació de barreres de presupostos
􀂾Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar
􀂾Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l’amplia disponibilitat d’eines i llibreries.
􀂾Les aplicacions són fàcilment auditades abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
􀂾Tendeixa ser molt eficient (perque molta gent ho optimitza, millora).
􀂾Tendeixa ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptata una quantitat més gran de problemes.

DESAVANTATGES


􀂾La corba d'aprenentatge és major.
􀂾El programari lliure no té garantia provinent de l'autor.
􀂾Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errates.
􀂾No existiria una companyia única que protegir à tota la tecnologia.
􀂾Les interfícies amigables amb l'usuari (GUI) i la multimèdia tot just s'estan estabilitzant.
􀂾L'usuari ha de tenir nocions de programació, ja que l'administració del sistema recau molt en l'automatització de tasques
􀂾La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d'ús, eines amb una mateixa fi, etc., poden crear confusió.


4. LLIUREX


LliureX, és una distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït,a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu.


PREGUNTES PER A L´EXAMEN:


1. Què és Linux?
2. Software Lliure.
3. Avantatges i desavantatges del Software Lliure.
4. Què és Lliurex?





Enllaços d´interès:



Aquesta pàgina conté aplicacions educatives de programari lliure, dirigides a diferents nivells i referides a diferents àrees de coneixement, encara que, açò sí, totes lliures i gratuïtes. Per als més xicotets podem usar Gcompris, que conté un conjunt d'aplicacions indicades per a ells; per a aprendre mecanografia, KTouch; un joc per a aprendre anglès, KHangMan; KStars, per a aprendre Astronomia i Kmplot, per a la representació de funcions matemàtiques.


Aquesta noticia parla sobre l´ús de diferents dispositius tecnològics per a connectar-nos a través de la "xarxa" amb amics, desconeguts, informació, treball, etc. s'ha convertit en alguna cosa comú en la nostra rutina diària. "A la deriva" va sorgir fa quatre anys amb la idea que el lector entenga una mica més les "baules" d'aquesta cadena tecnològica, com així també els protagonistes (usuaris, empreses, mitjans, etc.) d'aquest "territori virtual" cridat Internet.


No solament s´analitzen els programes, aplicacions i llocs d'internet, sinó també les maneres en què els usuaris i empreses fan ús de les mateixes. Privadesa, drets d'autor, llibertat d'expressió, anonimat, control per part dels governs i empreses privades, temes que donaran que parlar durant 2012.



Ací vorem una sèrie de mini videos on mostrem alguns dels possibles usos dels programes que són part del Projecte OLPC. Però abans, per a comprendre l'origen i abastos d'aquest tipus de programari és necessari conèixer el tipus de llicència que regula a aquests programes, tema que s'explica breument aqui , més detalladament ací, i extensament en aquesta aportació de Educalibre per al desenvolupament d'una Estratègia Digital a Xile, iniciativa impulsada per la Presidenta de la República, Michelle Bachelet.



OPINIÓ PERSONAL

Pense que el docent deu preparar-se en el programari lliure perquè els nostres alumnes també tinguen l'oportunitat de conèixer aquests programes a més estaríem col·laborant amb el creixement d'aquests ja que tindríem més persones interessades pel programari lliure però tant de bo els programadors interessats facen que aquests programes sigan molt més interactius.

Hi ha molts programes lliures que es poden instal·lar en les aules d'informàtica dels centres per a treballar totes les assignatures: GIMP per al disseny fotogràfic, DRAW de Oppen Office per a ensenyar a dibuixar, HOT POTATOES, per a fer test interactius, JCLIC per a elaborar materials de qualsevol àrea (Matemàtiques, Llengua, Coneixement, Inglés, Música...).

A mi em sembla fenomenal poder utilitzar-los perquè sóc una entusiasta de les TIC i crec en la seua motivació i en què faciliten certs aprenentatges, almenys a mi em dóna resultat.

El que succeeix és que aprendre tots aquests programes suposa un esforç i un temps que li'l lleves al teu oci i a voltes al teu temps familiar. I tothom no està disposat a açò.

D'altra banda, les possibilitats d'Internet, hi ha animacions: moviments de la Terra, volcans, cicle de l'aigua...que s'entenen molt millor si es veuen i senten amb mitjans audiovisuals.

Per a els qui pensen encara que aquestes eines no són molt útils, els anime a començar, perquè no és difícil, només qüestió de tenir ganes i temps.


CONCLUSIONS


El programari lliure té possibilitats de consolidar-se en l'àmbit educatiu, on els seus avantatges són més evidents. Les aplicacions ofimàtiques open source són molt similars a les estàndards i permeten treballar eficaçment amb ordinadors antics que en Windows no serien capaços de funcionar. Qualsevol andròmina funciona perfectament amb Linux, i açò pot ser un argument definitiu per a molts centres preocupats pel cost de la renovació d'equips. Un inconvenient podria ser la dificultat per a disposar de persones preparades en els col·legis (Linux és molt més complicat de muntar) i un altre la falta d'aplicacions educatives compatibles.